Рецепти

Куди супермаркети дівають прострочені продукти

Всі ми знаємо, що прострочені або некондиційні товари повинні утилізуватися. Далі спеціальна компанія повинна забирати ці товари магазину і відправляти на переробку. А менеджмент супермаркетів повинен проводити аналіз закупівель та утилізації, щоб вибрати оптимальну кількість замовлень продуктів, щоб мінімізувати втрати. Це все в ідеалі.

Існує кілька категорій продуктів харчування:

– швидко псуються – зберігаються в холодильниках, термін придатності до 72 годин

– швидкопсувні – зберігаються в холодильниках, термін придатності від 3х днів до 3х місяців

– тривалого зберігання – зберігаються на полицях, термін придатності від 3х місяців

А що ж відбувається насправді

А насправді полиці супермаркетів завалені некондиційними товарами або з вичерпаним терміном придатності. Недобросовісні магазини відправляють такі товари на переробку в свої кулінарні відділи на салати, готові обіди або вечері, випічку та іншу продукцію: прострочене м’ясо ми побачимо в пиріжках; ковбасу, шинку і сир – в піці або салаті. За законом великі хлібокомбінати не мають права приймати назад прострочений хліб, але були виявлені в результаті перевірок випадки додавання старого хліба при замісі нового. У свіжих ковбасах знаходять також і повторне використання ковбаси.

Магазини

Наші ж супермаркети відкидають категорично, що вони дають друге життя простроченим або некондиційним товарів. Ашан, наприклад, заявляє, що вони не повертають нереалізовані товари назад і не роблять знижки для покупців при наближенні закінчення строків придатності. У них є програма «Гарантія свіжості», де нам покупцям, які гарантують, що, вибираючи будь-який товар з їх полки, ми можемо не хвилюватися за його свіжість, т. к. продукція заздалегідь знімається з реалізації, не чекаючи останнього дня строку зберігання, а потім утилізується спеціальними компаніями.

Утилізаційні компанії

За законом прострочена харчова продукція не має права викидатися на сміттєві полігони або віддаватися тому постачальникам. М’ясна, наприклад, переробляється на тваринний корм. Але закон вже з’явився і набув чинності, а ось переробних заводів одиниці, тому товар поки просто спалюється.

Мій власний досвід:

Ашан і Атак

У мене поруч є обидва цих магазину. У Атак я регулярно заходжу кілька разів в тиждень з тієї простої причини, що мій улюблений сир (термін зберігання всього 5 днів) продається тільки там. Я – фитнесист, і сир входить в мій щоденний раціон. І от протягом останніх 3 тижнів я не могла купити не тільки його, але й інші, які я, в крайньому випадку, брала на заміну. Їх просто не було, голі полиці. Виловивши, єдиного російського на вигляд співробітника, я з’ясувала, що ще кілька тижнів я ніякого сиру не побачу, так як весь товар вилучено і якісь там зміни в маркуванні повинні відбуватися або щось переробляти треба якимось нововведенням, я не дуже зрозуміла. Але зате я можу додумати сама, що можливо хтось капнув наверх і відбулася позапланова перевірка, тому що:

– мій сир ніколи не викладався на полиці зі свіжої датою, враховуючи його короткий термін зберігання

– я сама неодноразово потрапляла у магазин у період викладки товару і побачила, що без холодильника швидкопсувна молочка може стояти 1 годину просто в залі, а скільки на складі, навіть не уявляю

– багато разів бачила здутий прострочений товар

– багато разів бачила здутий непрострочених товар

Адже не всі покупці, як я, які мало не під мікроскопом розглядають склад, терміни і перевіряють на найменшу припухлість тари. І можливо хтось все ж таки отруївся. Чим це загрожує можете подивитися .

Перехрестя і Пятерочка

Пятерочка у мене асоціюється тільки з огидною викладкою товару, його скупченістю і загального відчуття якоїсь антисанітарії (хоча все чисто), тому там я майже не буваю.

Перехрестя з товарами з терміном придатності надходить так, він робить уцененку на 30-40% за 2-5 днів до кінця реалізації. При чому в одному магазині – ці товари лежать зі свіжими такими ж разом (і можна хапонути, незаметив), а в іншому – для них виділено окреме місце, що, на мій погляд, набагато зручніше. І, чесно зізнаюся, 2-3 рази я користувалася цими пропозиціями на товари, які ніколи не куплю за їх звичайною ціною. Ніби жива здорова.

Магніт

В межах крокової доступності 4 штуки, і всі абсолютно різні. Одні, як і Пятерочка, викликає лише незрозуміле почуття бридливості, решта нічого так. Прострочення у них часто помічала, а ще вони люблять товари без цінників або не знімати акційні цінники (коли тільки на касі дізнаєшся, що товар на 50% дорожче і знижка вже закінчилася). Ось у них іноді бувають дивні акції, при начебто свіжих товари величезна знижка (натуральне вершкове білоруське масло коштувало влітку 39 рублів за 200гр).

Окремо поговоримо про власної кулінарії маркетів.

Всі ці салати, котлети, готові обіди, грилі, чебуреки і т. д користуються, згідно з дослідженнями, дуже великим попитом. Це можна зрозуміти, коли працюєш допізна і немає ні часу, ні сил щось ще готувати. Тільки от кількість отруєнь людей при цьому зростає. І причини досить банальні: використання прострочених товарів (безвідходне виробництво) + готування та зберігання не в стерильних умовах.

Особливо страшні салати з майонезом: овочі, м’ясо і яйця часто виявляються заражені патогенними мікроорганізмами (сальмонели, лістерії і т. д). Готують їх вручну, а значить потрапляння в готовий салат всього обсіменіння з рук. До всього іншого майонезні заправки прекрасне середовище для розмноження мікроорганізмів.

Перед цим Новим роком взяли на перевірку «Олів’є» у великих супермаркетах. Товар, як ви розумієте, не залежувався, щоб розвиватися мікроорганізмам, а йшов на розхват. Ось що дала лабораторна перевірка:

Азбука смаку – дріжджів в 4 рази більше + 2 виду консерванту

Ашан – багато консервантів, дріжджів в 2 рази більше

Вікторія – прострочена ковбаса, багато консервантів

Перехрестя – багато солі і консервантів, дріжджів більше в 7 разів.

А адже ми в свята не відразу салат з’їдаємо, він ще якийсь час лежить (і не завжди в холодильнику).

А ще я недавно читала статтю, як дівчина проводила експеримент, як можна прожити, витрачаючи мало грошей на харчування. І ось вона, приєднавшись до асам цієї справи (певні сформовані групи малозабезпечених), просто чатували в певні години смітники біля супермаркетів. Раз на Раз не доводилося, але іноді, за її словами, викидали дуже навіть непогані продукти. І це широко поширене насправді, як виявилося. Тобто щось не так з офіційною утилізацією, за яку треба платити.

Ще мене лякає вагова заморозка, яка часто зберігається в холодильниках без кришки (мій Атак, наприклад). І якщо овочеві та м’ясні вироби ми піддаємо термообробці, то з ягід багато роблять просто десерти або прикрашають ними готові, попередньо розморозивши. Ви уявляєте, скільки бактерій там знаходиться, враховуючи, що температура холодильника не завжди підтримується в правильній нормі і не всі мікроорганізми видаляються звичайним швидким змивом води.